Alles over het prachtige eiland Kreta op ťťn overzichtelijke site!

Over Kreta...
Voorpagina
Boeken over Kreta
Duiken op Kreta
Eten & drinken
Handige informatie
Huis kopen?
Kreta in cijfers
> Plaatsen op Kreta
Trouwen op Kreta
Uitgaan op Kreta
Vervoer op Kreta
Wat te zien op Kreta?
Weer & klimaat
Winkelen op Kreta
...meer Kreta

Op vakantie naar Kreta?
Accommodaties
Autoverhuurtips
Kreta vakanties
Lastminute reizen
Speciale vakanties
Vakantie aanbiedingen
Villa's
Vliegen naar Kreta

...meer vakantie op Kreta

Reiservaringen en foto's
Foto's van Kreta
Kreta reisverhalen
Kreta forum

Startpagina.nl
Kreta
Kreta-accommodaties
Kreta-vakantie

Over deze site
Cookiebeleid Site info
E-mail

Plaatsen op Kreta
Leuk....naar Kreta op vakantie. Maar naar welke plaats moet ik gaan als ik het authentieke Kreta op wil zoeken. Of waar vind je juist de meer toeristische plaatsen?

Sites van Kretenzer dorpen en steden
De volgende sites van individuele plaatsen zijn zeer informatief:

Agia Galini
Agios Nikolaos
Anogia
Chania
Chania
Chersonissos
Chersonissos
Chersonissos
Elounda
Elounda
Heraklion
Heraklion
Ierapetra
Ierapetra
Ierapetra
Malia
Malia
Malia
Rethymnon
Rethymnon
Rethymnon
Sfakia
Sissi

Toeristiek
Toeristiek publiceert onafhankelijke informatie over landen, streken, plaatsen en accommodaties. Deze informatie is aanwezig op vrijwel elk reisburo in Nederland. Vraag uw reisagent om kopiŽen van de informatie over de plaats(en) waar u mogelijk naartoe gaat.

Plaatsbeschrijvingen
Hieronder lees je beknopte informatie over diverse plaatsen op Kreta:
Bron: Wikipedia
(GNU Free Documentation License)

Agia Galini (Grieks: Αγία Γαληνη) is een dorpje aan de zuidkust van het Griekse eiland Kreta. Het ligt in het departement Rethimnon, 54 kilometer van de stad Rethimnon.
Het schilderachtige voormalige vissersdorpje richt zich tegenwoordig voornamelijk op het toerisme. In het plaatsje bevinden zich talrijke hotels, taverna's, souvenirwinkeltjes, kamers voor verhuur, barretjes en discotheken. Ook is er een camping. Behalve het toerisme vormt landbouw en glastuinbouw een belangrijke bron van inkomsten voor de streek rond Agia Galini, getuige de vele kassen in de omgeving waar onder andere tomaten en komkommers worden verbouwd. Voor de kust liggen de Paximadia eilanden.

Agios Nikolaos (Grieks: Άγιος Νικόλαος) is een havenstad dat in het oosten van het eiland ligt, ten oosten van de hoofdstad van het eiland, Heraklion, en ten westen van de stad Sitia, aan de Middellandse Zee. In het jaar 2000 had de stad ongeveer 19.000 inwoners.
De naam Agios Nikolaos betekent hetzelfde als Sint Nikolaas in het Grieks. Dit is de beschermheilige van zeelieden. De stad is eenvoudig met de bus te bereiken, er rijden regelmatig bussen langs de noordkust van Kreta, en de reis van en naar Heraklion duurt een paar uur.
Dicht bij de binnenstad ligt er een klein strandje. Verder is er een meertje bij de haven, het Voulismeni meer, waaraan terrasjes zijn die voor een erg gezellige sfeer zorgen. Niet voor niets wordt Agios Nikolaos wel eens het St. Tropez van Griekenland genoemd.
Het archeologisch museum heeft onder meer vondsten uit de MinoÔsche tijd. Verder is er ook een volkenkundig museum in de stad.

Chania is de hoofdplaats van het departement Chania en bevindt zich in het westen van Kreta. Het was vroeger Kydonia in de Oudheid. In 828 werd Kydonia veroverd door de Arabieren, vernietigd en weer opgebouwd als al-Hannim. Toen de Byzantijnen Chania heroverden in 961, behielden ze deze naam. Op het einde van de 13e eeuw werd Chania veroverd door VenetiŽ en noemden de stad Canea. Ze bouwden de burcht stevig uit. Chania kreeg te maken met de beroemde piraat Barbarossa en na diens invallen werd de stad herbouwd. Begin 17e eeuw werd Chania veroverd door de Osmanen. Hier kwam pas een einde aan met de onafhankelijkheid van Kreta in 1898. In 1913 werd Chania, net als de rest van Kreta, deel van Griekenland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Chania zwaar gebombardeerd door de Duitsers.
Chania beschikt over een militair vliegveld dat tegenwoordig ook veel wordt aangedaan door vakantievluchten.

Chersonissos ligt ongeveer 25 kilometer ten oosten van Heraklion en ten westen van Agios Nikolaos. Wat doorgaans Chersonissos genoemd wordt, is eigenlijk de haven ervan.
De plaats is zeer toeristisch. Aan het begin ervan zijn er kleine sportveldjes waarop ook voor kinderen veel te doen valt. In de hoofdstraat bevinden zich veel souvenirwinkeltjes, andere winkeltjes en restaurantjes, ook aan zee. Het is ook ingesteld op het nachtleven, met bijvoorbeeld disco's. Men kan in de hoofdstraat bij de zee op een toeristisch treintje stappen, dat ook door de omgeving van Chersonissos rijdt.
Mensen die vakantie vieren om uit te rusten en te zonnen kunnen in Chersonissos goed terecht, want het heeft een mooi strand, maar vanuit deze plaats kunnen natuurlijk ook excursies naar andere plekken op het eiland worden gemaakt, of zelfs naar andere eilanden.
Zoals elders op Kreta leeft de bevolking behalve van het toerisme ook van de landbouw. In het najaar, wanneer de meeste toeristen vertrokken zijn, werken veel mensen die in de toeristenbranche werken, in de landbouw in verband met de oogst.

Elounda (Grieks: Ελούντα) is een vissersdorpje aan de baai van Elounda. In het zomerseizoen komen er veel Europese toeristen. Voor de kust ligt het schiereiland Spinalonga samen met het gelijknamig versterkte eiland dat een Venetiaanse burcht was.

Ierapetra (Grieks: Ιεράπετρα) is gelegen aan de zuidkust. Het is niet alleen de meest zuidelijke stad van Kreta, maar ook van Griekenland en Europa. Het ligt in het meest oostelijke Kretenzische departement Lassithi, 36 kilometer van de plaats Agios Nikolaos aan de noordkust van het eiland, en heeft ongeveer 14.000 inwoners.
Ierapetra was al in de MinoÔsche tijd bekend als haven (Hierapytna) en belangrijk voor de handel met Afrika en AziŽ. Uit het verleden is echter enkel een Venetiaans fort uit de 13e eeuw overgebleven. Het fort is in de 16e eeuw herbouwd, nadat een aardbeving Ierapetra totaal verwoestte. Er is een klein archeologisch museum in het plaatsje. In juli 1798 zou Napoleon in Ierapetra overnacht hebben, terwijl hij onderweg was naar Egypte. Ierapetra heeft de bijnaam bruid van de Libische Zee, als enige stad en plaats van importantie aan de zuidkust van het eiland.
Behalve van het toerisme leeft de bevolking van de glastuinbouw, waarin onder meer komkommers, tomaten en paprika's worden verbouwd. De Nederlander Paul Kuypers introduceerde de kastuinbouw eind jaren zestig in het gebied, en wordt in het naburige dorp Myrtos daarvoor geŽerd met een buste. Ook de productie van olijfolie is een belangrijke bron van inkomsten voor de streek.
Twaalf kilometer uit de kust ligt het onbewoonde eiland Chrissi, volgens Europese normen een exotische plek met een nauwelijks verstoorde natuur. Op het eiland bevindt zich een Libisch cederwoud, het enige natuurlijke cederwoud van Europa. Vlakbij Chrissi ligt het kleinere eiland Mikronissi. Vanaf mei tot in oktober gaan er dagelijks boten vanuit Ierapetra naar Chrissi.

Iraklion of Heraklion (Grieks: Ηράκλειο, Iraklio) is de hoofdstad van het Griekse eiland Kreta en het gelijknamige departement (nomos) Iraklion. Het ligt centraal aan de noordkust van het eiland, aan de Middellandse Zee. Veel toeristen die het eiland bezoeken, komen met het vliegtuig aan op de luchthaven van Iraklion, die niet ver van de stad ligt.
Verder ligt de archeologische plaats Knossos ook dichtbij de stad. Het is in korte tijd met de bus te bereiken.
De stad heeft een archeologisch museum dat zeer rijk is aan vondsten van de MinoÔsche cultuur. In het museum zijn veel beelden van stieren te vinden, in verband met de stierencultus die deel uitmaakte van die cultuur. De mythe van de Minotaurus herinnert hier nog aan. In dit museum staat ook een maquette van Knossos. Ook staan er diverse vondsten van de archeologische plaats Festos, zoals de wereldberoemde Schijf van Phaistos in dit museum. Een zeer bekend beeldje dat in het archeologisch museum staat, is dat van de slangengodin, die in iedere hand een slang in de lucht houdt (zie foto).
Men kan vanuit Iraklion andere Griekse eilanden bezoeken, bijvoorbeeld een boottocht van een dag naar de vulkanische archipel Santorini is mogelijk.

Kissamos (ook wel Kastelli of Kastelli Kissamou) ligt uiterst westelijk op het eiland, 43 kilometer van de stad Chania, en heeft ongeveer 5000 inwoners. Vanuit het stadje vertrekt een veerboot naar het eiland Kythira en naar Gythio op het Griekse schiereiland Peloponnesos.
Toerisme speelt een ondergeschikte rol in het stadje, de bevolking leeft vooral van de wijn en olijfolieproductie, en andere agrarische producten. In de omgeving wordt de lokaal zeer bekende Kissamoswijn geproduceerd.
De geschiedenis van het plaatsje gaat terug tot de MinoÔsche beschaving. Het was destijds een belangrijk economisch centrum en havenstad voor het westen van Kreta.

Matala (Grieks: Ματαλα) ligt aan de zuidkust, in het departement Iraklion, 75 kilometer ten zuidwesten van de stad Iraklion.
Matala, gelegen aan de baai van Messara, is vooral beroemd vanwege de krijtrotsen waarin in het Neolithicum talrijke holen zijn aangelegd. Tijdens de MinoÔsche beschaving was het dorp de haven van het nabijgelegen Festos, tijdens de Romeinse Tijd werd het de haven van Gortys. In deze periode werden de holen gebruikt als graftombes.
Eind jaren zestig werd het tot dan toe rustige vissersplaatsje overspoeld door hippies die in de holen een thuis vonden. Onder hen waren beroemdheden als Joni Mitchell en Cat Stevens. Nadat later een grot instortte, waarbij ťťn persoon om het leven kwam, werden de hippies uit Matala verjaagd en de holen gesloten. Tegenwoordig is Matala vooral een bestemming voor dagtoeristen die de holen willen bezichtigen.

Plakias (Grieks Πλακιάς) is een dorpje aan de zuidkust van Kreta. Het ligt in het departement Rethimnon, ruim dertig kilometer ten zuiden van de stad Rethimnon, en maakt deel uit van de gemeente Finikas.
Het voormalige vissersdorpje richt zich hedentendage voornamelijk op het toerisme. Er leven ruim tweehonderd permanente inwoners. De eerste vermelding van het plaatsje is uit 1961, toen het in een volkstelling voorkwam als woonplaats van zes vissers. De geschiedenis van omliggende bergdorpjes als Mirthios en Selia gaat terug tot de zestiende eeuw.
In de omgeving ligt het klooster Preveli, dat een rol speelde in de Tweede Wereldoorlog. In Plakias is een jeugdherberg, de 'meest zuidelijke' van Europa.

Sitia is een havenplaats in het oostelijk deel van het eiland. De veerboot van Pireaus via Iraklion naar de eilanden van de Dodekanesos stopt hier. Tevens is er sinds 2005 een internationaal vliegveld. Sitia heeft ongeveer 10.000 inwoners.
De geschiedenis van het plaatsje gaat terug tot de MinoÔsche beschaving, ongeveer 3500 v. Chr. In de Middeleeuwen was het onder Venetiaanse heerschappij. Sitia is in de loop der tijden driemaal verwoest geweest; door een aardbeving in 1508, door een aanval van piraten in 1538 en door de Venetiaanse machthebbers in 1651. Daarna is het twee eeuwen verlaten geweest, totdat in 1869 een aantal boeren zich in het gebied vestigden.
Sitia is een belangrijk economisch centrum voor de regio, met enerzijds de haven en anderzijds olijventeelt.
 

Kreta bezienswaardigheden
Op Kreta is enorm veel te zien en te doen. Wie een reisgids over Kreta aanschaft zal overstelpt worden met het aanbod van interessante Kreta excursies en bezienswaardigheden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien samengesteld van de leukste en mooiste bezienswaardigheden van Kreta:
1. Knossos
2. Samaria Kloof
3. Spinalonga
4. Archeologisch Museum Heraklion
5. Vai
6. Lassithi Hoogvlakte
7. Frangokastello
8. Starbeach
9. Arkadi-klooster
10. Chania

Bekijk de uitgebreide informatie op
Kreta bezienswaardigheden top 10

Lasithi
Veel plaatsen op Kreta zijn tot in den treuren beschreven, maar de individuele vakantievierder wil juist omschrijvingen van de minder toeristische plaatsen.
Www.lasithi-holidays.net geeft u enorm veel informatie over de meest oostelijke provincie op Kreta. Lasithi is de plek op Kreta voor de ontdekkingsreizigers onder u. Op deze website treft u een omschrijving aan van bijna alle plaatsen, stranden, musea, archeologische opgravingen, fiets, wandel en autorouteís, kloosters, flora en fauna en veel wijsheden over de gezonde Kretenzer keuken aan en nog veel meer.

[sponsor]

De reissite Landenportal geeft informatie over een groot aantal bestemmingen wereldwijd.
Bekijk de Kreta-informatie

 

[sponsor]

Als je een vakantie naar Kreta wilt boeken is het handig als je vooraf weet wat voor weer je kunt verwachten.
Alles over het klimaat en weer van Kreta lees je op Klimaatinfo.nl 

 


Handige Kreta links

Alles over Chersonissos
Alles over Kreta
Alles over Malia
Alles over Rethymnon
beste reistijd Kreta zonvakantie
Kreta weer & klimaat
Kreta-vakantie.nl
Kreta voor beginners
Op vakantie naar Chersonissos
...meer Kreta

Op vakantie naar Kreta?

betrouwbaar & voordelig auto huren
last minute vakanties naar Kreta
zomerzon op Kreta
... meer vakanties naar Kreta

 

© Kretapagina.nl